top of page

Uw traditionele zwembad veranderen in zoutwater op Curacao

Bijgewerkt op: 1 feb. 2021

Bij FM Poolservice Curacao krijgen we regelmatig vragen als: "Wat vind je van zoutwater zwembaden?” “Wat zijn de voordelen en nadelen van een saltwater pool?" “Wat kost het onderhoud van zout water zwembad in Curacao?”.


Veel mensen hebben wel eens gehoord van een zoutwaterzwembad. Hoe dit systeem exact werkt weet men meestal niet. De meeste mensen beweren dat een zoutwater zwembad geen chloor bevat. In praktijk is dit niet het geval. In dit artikel leggen wij uit hoe een zoutwater zwembad werkt en of dit de juiste keuze voor u is.Wat is een zoutwater zwembad?

Bij een zoutwater zwembad voeg je zout toe aan je zwembadwater. Deze hoeveelheid ligt onder de smaakdrempel, wat betekent dat je geen sterke zoutsmaak proeft zoals in de oceaan. Oceaanwater bevat 50.000 deeltjes per miljoen (PPM) zout. Een zoutpoel is slechts een fractie hiervan en bevat slechts 3.000 PPM zout. In een zoutbad wordt een elektrode (ook wel een zoutcel genoemd) in uw leidingen geïnstalleerd en terwijl het verdunde zoute water door de cel stroomt, ontstaat hierdoor een elektrische reactie tussen de elektrode en het zoute water. Het resultaat is chloor. Dus met een zoutbad gebruikt u nog steeds chloor om uw zwembad te ontsmetten, het enige verschil is dat uw installatie deze zelf aanmaakt. Het chloor dat wordt geproduceerd door een zoutbad is een hogere kwaliteit chloor en heeft niet de negatieve effecten van traditioneel chloor zoals de chloorgeur, rode ogen en jeukende huid. Met een zoutbad hoeft u niet langer chloortabletten, vloeibaar chloor of shock te kopen, aangezien het zoutsysteem al uw chloor aanmaakt.De voor- en nadelen van zoutwater zwembaden


Voordelen:

 • Nooit meer chloor kopen - een zoutsysteem maakt natuurlijk chloor. Dat betekent dat u geen chloortabletten, shock- of vloeibaar chloor meer hoeft te kopen!

 • Nooit meer handmatig chloor toevoegen - Op een zoutsysteem stel je je chloorproductie in en dat is alles. Dit is een groot voordeel ten opzichte van traditioneel chloor, waarbij u ervoor moet zorgen dat u uw chloor elke week aan het water toevoegt en als u het vergeet of op vakantie gaat, wordt u geconfronteerd met problemen. Dit is een van de grootste voordelen van het hebben van een zoutwater zwembad op Curacao.

 • Geen chloorgeur, rode ogen of jeukende huid - De negatieve effecten van chloor, zoals de chloorgeur, rode ogen en jeukende huid, zijn allemaal te wijten aan chlooramines. Het chloor dat wordt geproduceerd door een zoutpoel bevat geen chlooramines. Dit betekent dat al deze traditionele bijwerkingen van chloor worden geëlimineerd. Dit is de reden waarom veel mensen die in een zoutbad zwemmen, denken dat het een zwembad zonder chloor is.

Nadelen:

 • Hoge pH en kalkaanslag - In zoutwater zwembaden stijgt de pH-waarde van het water snel. Als u uw pH-waarden niet onder controle houdt, kan dit leiden tot kalkaanslag in uw zwembad of uw zoutcel. Dit is gemakkelijk te handhaven door uw pH-waarden wekelijks te testen en zoutzuur toe te voegen als u uw pH moet verlagen.

 • Zoutcel vervanging - Elke 3-5 jaar moet u uw zoutcel vervangen

 • Meer onderdelen - Op een zoutsysteem zijn er meer onderdelen die defect kunnen raken, zoals de printplaat, zoutcel, stromingssensor of stromingsschakelaar.

 • Corrosief voor zwembad en apparatuur? - Dit onderwerp staat ter discussie, aangezien veel zwembadprofessionals vinden dat zout water perfect in orde is voor uw uitrusting en anderen vinden dat u speciale uitrusting nodig heeft. Onze ervaring is dat de zwembadpomp soms iets sneller kapot gaat, maar dit is een makkelijke en goedkope oplossing.


Omzetten van chloor naar zout


Als u eenmaal de beslissing heeft genomen om uw traditionele chloorbad naar een zoutbad om te bouwen, dan moet u eerst beslissen welk zoutsysteem u kiest. Hieronder vindt u een aantal overwegingen waarmee u rekening dient te houden bij het kiezen van uw zoutsysteem.Een zoutsysteem kiezen

 • Grootte van het zwembad: Zoutsystemen variëren voor zwembaden vanaf 10.000 liter tot 100.000 liter. U moet het systeem selecteren op basis van de grootte van uw zwembad. Het is mogelijk om een grotere unit op een kleiner zwembad installeren. Hierdoor kunt u het zoutsysteem voor kortere perioden laten werken en het duurt langer voordat u uw zoutcel moet vervangen.

 • Budget: De prijs van een zoutsysteem ligt tussen 3000 en 5000 NAF. De goedkopere modellen hebben weinig toeters en bellen, terwijl de duurdere systemen een heleboel geavanceerde functies hebben, waaronder de mogelijkheid om al je zwembadapparatuur te bedienen.

 • Kenmerken: Zoutsystemen verschillen in de aangeboden functies. Enkele van deze functies zijn onder meer: ​​zoutuitlezing, zelfreiniging, zelfdiagnose, digitale uitlezing en de mogelijkheid om zwembadapparatuur te bedienen.

 • Waar te koop: FM Poolservices Curacao helpt u graag met het uitkiezen van de juiste chloorgenerator voor uw zoutwaterzwembad. Neem daarom contact met ons op.

Installatie

Om foutloos een zoutsysteem te installeren voor uw zwembad kunt u het beste een professioneel poolservice bedrijf inhuren. De installatie bestaat uit zowel loodgieterswerk als elektra en dient uiterst zorgvuldig uitgevoerd te worden. Een zoutsysteem op correcte wijze installeren is niet zomaar even een doe-het-zelf project. Onze experts helpen u graag verder.

Het zout toevoegen

Nadat uw zoutsysteem is geïnstalleerd, is de volgende stap het zout toevoegen aan uw zwembad. We bespreken de basisprincipes van het toevoegen van zout:

 1. Zout meten

 2. Water testen

 3. Zout selecteren

 4. Zout toevoegen

Het eerste dat u moet doen, is de gebruikershandleiding raadplegen om te bepalen hoeveel zout u nodig heeft. Normaal gesproken is dit tussen de 200 kg en 500 kg, afhankelijk van de grootte van uw zwembad. U heeft zwembadzout teststrips nodig om de hoeveelheid zout in het water te meten. Het water bevat soms al zout (u begint bijvoorbeeld met 200 PPM zout). De zoutstrip gebruikt u om het zout niveau te meten in uw zwembad. Deze waarde hoort tussen de 3000 en 3500 ppm te zijn.


Vervolgens heeft u zwembadzout nodig. Op Curaçao is dit gemakkelijk te krijgen bij FM Poolservice. Let op dat het zout dat u kiest, ten minste 99,8% NaCl is en dat het korrelig is (geen pellets of steenzout). Normaal gesproken voegt u het hele jaar door meerdere zakken zout toe om het vereiste zoutgehalte te behouden.
Nu is het tijd om het zout aan uw zwembad toe te voegen. Uw zwembadpomp moet zijn ingeschakeld en het zoutsysteem moet zijn uitgeschakeld. U moet het zout gelijkmatig over het zwembad verspreiden voor een gelijkmatige verdeling. Voeg het zout niet rechtstreeks toe aan de skimmer of de hoofdafvoeren op de bodem van het zwembad, aangezien dit uw zwembadinstallatie kan beschadigen. Laat uw filterpomp 24 uur draaien om het zout gelijkmatig door uw zwembadwater te mengen. Gebruik na 24 uur uw zwembadzout teststrip om te controleren of uw zwembad de juiste zoutwaarde van 3.000 - 3.500 ppm heeft bereikt.


Opstarten van de zout-chloorgenerator

Het is erg belangrijk om te beginnen met goed zwembadwater. Uw waterchemie zou moeten beginnen met de volgende waarden:

 • Zout: 3.000 - 3.500 PPM

 • Vrij chloor: 1,0 - 3,0 PPM

 • pH: 7,0 - 7,4

 • Stabilisator: 50 - 75 PPM

 • Totale alkaliteit: 80 - 120 PPM

 • Calciumhardheid: 150-400 PPM

Bij het opstarten is het het beste om uw zwembad te shocken zoals met een standaard granulaire zwembadshock. Wacht vervolgens tot het chloor peil is teruggekeerd tussen 1 en 3 PPM voordat u het zoutsysteem inschakelt. Nu is het tijd om het zoutsysteem aan te zetten. We raden aan om het systeem in te stellen op 50% chloorproductie en het systeem 24 uur te laten draaien. Test na 24 uur uw zwembadwater met een goede teststrip om te zien of uw vrije chloor tussen de 1-3 PPM ligt. Als uw chloorgehalte te hoog of te laag is, draai dan uw chloorproduct in stappen van 10% omhoog of omlaag en test uw chloor opnieuw binnen 24 uur. Herhaal dit proces totdat het juiste chloorniveau is bereikt.

Zoutsystemen hebben ook een superchlorine functie die uw zwembad shockt. Dus als u ooit in de situatie komt waarin uw zwembadwater er niet goed uitziet, is deze functie handig om uw zwembad te shocken en uw zwembadwater er weer helder te krijgen.Zwembad onderhoud


Het water testen

Nu uw zoutsysteem in gebruik is, wilt u uw water regelmatig testen om er zeker van te zijn dat uw waterchemie in evenwicht is met de waarden die eerder in dit artikel zijn vermeld.

De levensduur van uw zoutcel verlengen

Zoutcellen gaan normaal gesproken 3-5 jaar mee op Curacao.Wanneer uw zoutcel in gebruik is, zal zich kalkaanslag op de bladen van uw zoutcel afzetten. Om deze kalkaanslag te verwijderen kun je de cel laten weken in een verdunde zuuroplossing. Om de levensduur van uw cel te verlengen, moet u deze minstens één keer per 3 maanden schoonmaken. Aan de andere kant wilt u ervoor zorgen dat u uw cel niet te vaak met een te sterk geconcentreerde zuuroplossing reinigt, omdat dit titaniumcoating van de cel kan aantasten waardoor deze onbruikbaar wordt.

Calciumophoping

Zoutbaden hebben de neiging om de pH in uw zwembad te laten stijgen, dus het is belangrijk dat u uw pH-waarden bewaakt en zoutzuur toevoegt om de pH te verlagen. Hoge pH-waarden zorgen voor een veel snellere kalkaanslag op uw zoutcel en op uw zwembadtegels. Als u een geavanceerde installatie wilt, kan het zoutsysteem aan een zuurvoedingspomp worden gekoppeld. Het voordeel hiervan is dat de productie van chloor in uw zwembad automatisch wordt geproduceerd door de zout-chloorgenerator en de pH-waarden wordt geautomatiseerd door de toevoer van zuur uit de zuurpomp.

Hulp nodig bij het ombouwen van uw zwembad naar zout water?

FM Poolservice Curaçao helpt u graag om van uw traditionele chloorbad een zoutwater zwembad te maken. Eenmaal geïnstalleerd hoeft u zich geen zorgen meer te maken over chloor. Als u vragen heeft of nog twijfelt om de overstap te maken neem dan gerust contact met ons op.


2.543 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page